Ingredienser
Ca 1.5 kg Fransyska
Smör
3 morötter
3 gula lökar
2.5 dl mellangrädde
2 tärningar Mörk Oxbuljong
1 lagerblad
1.5 tsk svartvinbärsgele
1.5 tsk soja
6 dl vatten
1.5 msk tomatpuré
Grovmald svartpeppar
Salt
Bryn steken i en gryta med lock.
Skala och hacka morötter och lök grovt.
Låt morötter, lök, svartpeppar, tomatpure och lagerblad svettas med steken i 3-4 minuter.
Smula på buljongen och häll på vatten så det täcker ungeför halva steken.
Lägg på locket och låt steken småkoka i 4-4.5 timme.
Plocka upp steken ur skyn när den kokat klart. Ta av nätet och vira in den i folie och låt den vila innan den skärs upp.
Sila skyn till en kastrull och koka ihop den (reducera) tills det är ungeför hälften kvar.
Rör i grädden, soja och svartvinbärsgele och smaka av med salt och peppar.
Om såsen blir alldeles för lös går den ju reda med lite maizenamjöl utrört i vatten.
Mums då gott det blev!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar