lördag 19 september 2015

Smarrig nötstek

För att komma ihåg hur jag gjorde lägger jag ut receptet på den fantastiska nötsteken jag lagade idag :)

Ingredienser
Ca 1.5 kg Fransyska
Smör
3 morötter
3 gula lökar
2.5 dl mellangrädde
2 tärningar Mörk Oxbuljong
1 lagerblad
1.5 tsk svartvinbärsgele
1.5 tsk soja
6 dl vatten
1.5 msk tomatpuré 
Grovmald svartpeppar
Salt

Bryn steken i en gryta med lock.


Skala och hacka morötter och lök grovt.


Låt morötter, lök, svartpeppar, tomatpure och lagerblad svettas med steken i 3-4 minuter. 


Smula på buljongen och häll på vatten så det täcker ungeför halva steken.


Lägg på locket och låt steken småkoka i 4-4.5 timme.

Plocka upp steken ur skyn när den kokat klart. Ta av nätet och vira in den i folie och låt den vila innan den skärs upp.

Sila skyn till en kastrull och koka ihop den (reducera) tills det är ungeför hälften kvar.
Rör i grädden, soja och svartvinbärsgele och smaka av med salt och peppar. 
Om såsen blir alldeles för lös går den ju reda med lite maizenamjöl utrört i vatten.

Mums då gott det blev!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar