Hemmagjord kebab
2 msk grovmalen svartpeppar
2 tsk salt
2 msk lökpulver
1 ägg
1 kg köttfärs
1 msk spiskummin
3 st vitlöksklyftor
Sätt ugnen på 100 grader.
Blanda alla kryddor inklusive pressad vitlök med ägget i en bunke. Blanda i köttfärsen och knåda noga så kryddorna fördelas jämnt.
Forma färsen till en jämn rulle utan håligheter, ca 7-8 cm i diameter.
Rulla in köttfärsen i minst två lager ugnsfolie och lämna ändarna öppna (för att fett och vätska ska kunna rinna ur).
Placera rullen på ugnsgallret mitt i ugnen med en plåt under och grädda i 3.5 timmar. Stäng sedan av ugnen och låt kebabrullen ligga kvar i 30 minuter för att svalna. Låt den sedan svalna helt på bänk. Förvara i kylskåp över natten.
Hyvla remsor och fräs i smör, servera med pitabröd, sallad och kebabsås :)
Receptet hittade jag på Matplatsen.
Kebabsås
2 dl gräddfil
0.25 dl färskpressad apelsinjuice
1 tsk ketchup
1 tsk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, pressade
Cayennepeppar
Salt och vitpeppar
Blanda ihop allt och ställ in i kylen en stund.
Jättegod!
Nyttiga pitabröd
7 stycken
25 g jäst
1 mak olivolja
1 tsk sirap
1/2 tsk salt
2 1/2 dl vatten
3 dl fullkornsdinkelmjöl
2 1/2 dl siktat dinkelmjöl
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet fingervarmt och häll hälften över jästen.
När jästen är löst, tillsätt resten av vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna (nästan allt mjöl, degen kan gärna vara lite kladdig) och knåda till en deg. Jäs under duk i 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader. Knåda degen och dela den i 7 lika stora bitar. Rulla till bollar och tryck ut dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt dem kallna på ugnsgaller under bakduk.
Låter jättegott :)
SvaraRaderaYum yum!
SvaraRadera